O škole Kontakt Mapa Učitelia Triedy
Navigácia

Krízový intervenčný plán školy

Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed venenatis mollis lac us a egestas. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed venenatis mollis lac us a egestas.

  • Medzinárodný deň Rómov 

    Medzinárodný deň Rómov sa každoročne oslavuje 8. apríla. Tento deň je venovaný olsave rómskej kultúry, histórie a pripomína výzvy, ktorým rómska komunita čelí. Aj na našej škole sme mu venovali pozornosť. V rozhlasovej relácii sme sa dozvedeli niečo o jeho vzniku. O kultúrny zážitok sa postarali žiačky M.K Žigová a B. Žigová, ktoré na gitare sprevádzal I. Žiga.

    Pavol Žiga

  • Zápis do 1. ročníka

    Zápis detí do 1. ročníka

    Riaditeľstvo ZŠ, Mníšek nad Hnilcom 497 oznamuje rodičom, že zápis detí do 1. ročníka sa uskutoční dňa 10. 04. 2024 o 14:00 hod. v budove základnej školy.

     

    Kedy zapísať dieťa do základnej školy?

    Do prvého ročníka môže nastúpiť dieťa, ktoré v čase nástupu na povinnú školskú dochádzku dovŕši 6 rokov (do 31. 08. 2024). Zápisu sa zúčastňuje dieťa so zákonným zástupcom.

     

    Na zápis je potrebné so sebou priniesť:

    • občiansky preukaz zákonného zástupcu,
    • rodný list dieťaťa,
    • v prípade zdravotne postihnutého dieťaťa aj doklad o jeho zdravotnom postihnutí.
  • Deň vody

    Každý rok si 22. marca pripomíname význam vody pre život na Zemi a to, že si ju musíme vážiť a nesmieme ňou plytvať. Spomínanej téme sa venovali aj žiaci prvého stupňa. Deviataci na ôsmich stanovištiach mali pre nich pripravené rôzne aktivity. Žiaci si pripomenuli ako je to s kolobehom vody v prírode, vnímali vodu zmyslami (zrak, čuch, chuť), filtrovali ju, znečistené jazierko vyčistili od odpadu (ten aj vytriedili), vytvorili plagáty, vyskúšali si pokusy a oboznámili sa s tým, s akými podobami vody sa v prírode stretávame. Uvedomili si, že „voda je život“ - je to jedna zo základných podmienok prežitia na Zemi a nevyhnutne patrí k našej každodennej existencii.

    Mgr. A.Ermová

  • Veľkonočné tvorivé dielne

    V utorok sa stretli žiaci prvého až štvrtého ročníka, aby pripravili veľkonočné ozdoby a tak si spríjemnili chvíle pred Veľkonočnými sviatkami. Veríme, že každý mal radosť z tvorenia a výsledku svojej práce.

  • Lyžiarsky výcvik 2024 Ždiar - Strednica

    "Dočkali sme sa!" povedali si naši ôsmaci a deviataci v pondelok 4.3.2024. Naložili svoje lyže a kufre do autobusu a vyrazili  smer Ždiar.

    Po príchode do hotela Sova sme sa ubytovali a po dobrom obede sme sa vybrali na zjazdovku Strednica. Počasie nám pripravilo veľmi ťažký mokrý sneh, no my sme sa nevzdali... Lyžiari stihli otestovať všetky zjazdovky a nelyžiari statočne bojovali s prvými oblúkmi a náročnou zjazdovkou, nikto z nás sa nevzdal a zvládli sme to veľmi dobre.V utorok ráno nás prekvapil dážď, preto sme zjazdovku vymenili za Múzeum Tatranského Národného Parku v Tatranskej Lomnici. V stredu sa naši nelyžiari začali meniť na začínajúcich lyžiarov a začalo ich to baviť čím ďalej, tým viac... Každou jazdou to bolo lepšie a lepšie...Štvrtkové ráno nemohlo byť krajšie... Nádherne zasnežená krajina a úžasne pripravená zjazdovka... čo viac si priať... Štvrtkovú lyžovačku sme si všetci užili a v našej skupine už nelyžiari neboli. Piatkovú lyžovačku sme začali pretekmi. Slalomovú dráhu sme zvládli všetci a užili si posledné jazdy v krásnom slnečnom počasí.

    V piatok popoludní sme sa všetci zdraví a šťastní vrátili domov.

    Mgr. Moskálová

  • Testovanie 9 – informácie monitor 2024

    Riadny termín celoslovenského testovanie deviatakov

    Celoslovenské testovanie žiakov deviateho ročníka ZŠ (Testovanie 9 2024 alebo T9 2024) sa uskutoční 

    20. marca 2024 (streda) z predmetov:

    • matematika,
    • slovenský jazyk a literatúra.

    https://www2.nucem.sk/

     

     

  • Karneval v ŠKD

    Chystáme sa veseliť sa, bude zábava.

    Do tanca už veselá nám hudba vyhráva.

    Ja dnes budem princezničkou a ty zase kráľ.

    Celý svet je zrazu krajší, kedˇ je karneval!

     

  • Okresné kolo dejepisnej olympiády

    Aj v tomto školskom roku sme sa zúčastnili dejepisnej olympiády. Zo školského kola, ktoré sa konalo v decembri, postúpili 2 súťažiaci. Bibiána Theiszová a Samuel Dudek, ktorí sú žiakmi deviateho ročníka a 5.2.2024 nás úspešne reprezentovali aj na okresnom kole DO v Gelnici, kde si porovnali svoje vedomosti so žiakmi z celého okresu. Samko zvíťazil vo svojej kategórii a z prvého miesta nás bude ďalej reprezentovať aj v krajskom kole DO, ktoré sa uskutoční v apríli v Košiciach. Bibka je tiež úspešnou riešiteľkou. Umiestnila sa na vynikajúcom 4. mieste za čo jej tiež patrí obdiv a uznanie.

    Obom súťažiacim gratulujeme a tešíme sa na ďalšie úspechy!

    Mgr. Oľga Macejková

  • Prerušenie prevádzky školy

    ZŠ, Mníšek nad Hnilcom 497 z dôvodu stúpajúcej chorobnosti na chrípku a iné respiračné ochorenia na základe Metodického usmernenia  č. 15/2005 – R MŠ SR, čl. 5,  odporúčania RÚVZ so sídlom v Spišskej Novej Vsi a po konzultácii s praktickým lekárom pre deti a mládež

    vyhlasuje chrípkové prázdniny

    od 22. 01. 2024 (pondelok)  do 26. 01. 2024 (piatok).

    Vyučovanie sa začne v pondelok 29. 01. 2024

     

    ŠKD a ŠJ pre žiakov základnej školy budú zatvorené.

    Žiaci budú automaticky vyhlásení zo stravovania.

     

  • Okresné kolo Olympády v anglickom jazyku

     

    Vo štvrtok 19. januára 2023 sa v Centre voľného času v Gelnici uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. V kategórii 1B nás reprezentovala žiačka ôsmeho ročníka Linda Fabiánová, ktorá obsadila výborné 2. miesto.

    Linde srdečne blahoželáme!

  • Dôležitá informácia pre rodičov žiakov !!!

    Vážení rodičia,

    v súvislosti s výskytom vírusovej hepatitídy typu A v našej škole Vás žiadame, aby ste neodkladne kontaktovali ošetrujúceho lekára Vášho dieťaťa, ktorý Vám podá ďalšie pokyny.

     

  • LaborARTorium – experiment galéria

    Dňa 17.11.2023 navštívili žiaci prvého stupňa našej školy zážitkovú galériu LaborARTorium v SNV.

    Dokázali sa tam „zmenšiť“ a mohli sa tak pozrieť do očí veľkému mravcovi, pohladkať obrovského chameleóna alebo si odskúšať, ako sa žije takému škrečkovi. Skutočného hada a chameleóna sa odvážil pohladkať málokto.

    Novembrový výlet v SNV sa páčil všetkým.

    Mgr. Lenďáková, Mgr. Filická

  • Šarkaniáda

     

    Tak ako každé ročné obdobie, tak aj to jesenné má svoje čaro.  Krásne  farby listnatých stromov, meniaci sa šat prírody a príprava zvierat na zimný spánok, ale samozrejme i ŠARKANY. Neodmysliteľnou súčasťou jesene na našej škole bezpochyby patrí Šarkaniáda. Tento školský rok sa uskutočnila 14. novembra 2023, na ktorej sa zúčastnili žiaci prvého stupňa základnej školy a  pár odvážlivcov z druhého stupňa. Ich nápadité šarkany vystúpili do výšin na Štecovej lúke a postarali sa o farebné divadlo na jesennej oblohe.

    Na svoje si prišli zúčastnené deti, ktoré prevetrali svojich šarkanov. No nemožno vynechať ani rodičov, ktorí svoje ratolesti nielen sprevádzali, povzbudzovali, ale zároveň sa zhostili úlohy porotcov. Spolu s pani učiteľkami vybrali tých najlepších a najkrajších šarkanov.  Hoc úloha to nebola ľahká, spoločnými silami sme došli k záveru a vyhlásili víťazov. Zúčastnení si tak mohli po skončení odniesť nielen sladkú odmenu za účasť, ale aj zaujímavé ceny.

    Ďakujeme všetkým zúčastneným a tešíme sa znovu o rok.

    Mgr. Štefánia Slovinská

  • Október - mesiac úcty k starším

    Október nám pripomína jednu z najvzácnejších cností, ktorá môže byť zrodená v duši človeka. Je ňou úcta k starším. Úcta k starším by mala byť samozrejmosťou či už v rodine, na pracovisku, v dopravných prostriedkoch, jednoducho všade. Žiaci našej školy boli súčasťou príjemného popoludnia, na ktorom si krátkym kultúrnym vystúpením uctili starších obyvateľov obce.

    Mgr.Ermová, Mgr.Filická

  • Záložka do knihy spája školy

    Národný inštitút vzdelávania a mládeže s vedomím, že kreatívne čítanie motivuje žiakov, aby rozprávali o knihách so silným príbehom, premýšľali o nich a spätne sa k nim vrátili, vyhlásili v mesiaci september projekty pre žiakov základných a stredných škôl zo Slovenskej a Českej republiky. Jedným z projektov, ktoré pripravil pri príležitosti októbra ako Medzinárodného mesiaca školských knižníc 2023 bol už 14.ročník česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy. Národný inštitút vzdelávania a mládeže ho organizuje v spolupráci s Knižnicou Jiřiho Mahena v Brne. Hlavným cieľom je nadviazanie kontaktov medzi slovenskými a českými školami a zároveň podpora čítania na školách.

    Ani naša škola nebola výnimkou a aj tento školský rok sa s radosťou opätovne zapojila do tohto projektu. Žiaci v priebehu celého mesiaca október usilovne pracovali na výrobe záložiek počas hodín literatúry, výtvarnej výchovy, pracovného vyučovania, rôznych záujmových útvarov i v rámci školskej akcie Medzinárodného dňa školských knižníc. Vytvárali záložky rôznych tvarov, veľkostí a pomocou ľubovoľnej techniky na vopred určenú tému, ktorou bol Inšpirujúci svet rozprávok, príbehov a básní

    Záložky boli zaslané na adresu nám pridelenej partnerskej školy – Základní škola Aloise Krála, Úštek, z Českej republiky. Vzájomne sme si vymenili stanovený počet záložiek. Z časti záložiek bola vytvorená nástenka na chodbe. Zvyšok záložiek bol rozdelený medzi žiakov. Každý, kto sa podieľal na tvorbe záložiek, tak bol zároveň obdarovaný záložkou od českého priateľa. Po zverejnení oficiálneho vyhodnotenia projektu nám Národný inštitút vzdelávania a mládeže zaslal diplom za čestné splnenie záväzkov voči svojej partnerskej škole.

     

    Mgr. Štefánia Slovinská

  • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice

     

    Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc  sa naša školská knižnica zapojila do 19. ročníka súťaže  „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“ a zorganizovala v tomto dni aktivity pre žiakov školy zamerané na rozvoj vedomostí a čitateľskej gramotnosti.

    Téma dňa: „Školská knižnica vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční“.

    Cieľom celoslovenského projektu bolo zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu i poznávaniu nového.

    My sme si vybrali rozprávku, ktorú všetci dobre poznáme – Snehulienka a sedem trpaslíkov.

    Žiaci 9. A triedy sa prezliekli za postavičky z rozprávky a pripravili pre mladších spolužiakov zaujímavé úlohy, ktoré bolo potrebné splniť kvôli vyslobodeniu Snehulienky z rúk zbojníkov. A aby sa všetko dobre skončilo, na každom stanovišti rozprávkové postavy  navigovali mladších k splneniu úloh. Keďže každá skupina žiakov plnila úlohy v sprievode svojej pani učiteľky, všetky úlohy boli splnené do stanoveného termínu. Aj tému dňa sa nám podarilo naplniť, pretože tým, že sa  už niekoľko rokov  podieľame na príprave podujatí organizovaných školskou knižnicou, uvedomujeme si, že práve ona nám dáva priestor na to, aby sme všetci boli výnimoční!

                 

    Napísala Bibka Theiszová, žiačka 9. A triedy

     

  • Babie leto so spevom  a Zlaté ruky

     

    "Zahučali hory, zahučali lesy, kdeže sa podeli moje mladé časy? Tak znejú slová krásnej piesne, ktorú si zaspieva nejeden senior.

    A my – žiaci 9. A triedy - sme boli radi, že sme sa mohli zúčastniť „ Babieho leta“, ktoré pripravili seniori seniorom.

    Miestna organizácia JDS pripravila v spolupráci s okresnou organizáciou JDS už 7. ročník okresnej prehliadky speváckych súborov seniorov s názvom BABIE LETO so spevom,  na ktorom sa zúčastnilo celkom šesť speváckych zoskupení. Medzi nimi nechýbala ani spevácka skupina ROSA pri MO JDS Spišské Vlachy, ktorá  mesto reprezentovala interpretáciou dychberúcich piesní.

    Seniori v rámci podujatia pripravili aj výstavu ručných prác žien zo Spišských Vlách - ZLATÉ RUKY.

    Podujatie bolo nádherné. Vypočuli sme si prekrásne staré piesne zo Spiša v prevedení talentovaných seniorov. Atmosféra bola výborná, každá skupina podporila potleskom výkony účinkujúcich. Skonštatovali sme, že sa máme ešte veľa učiť od“ tých skôrnarodených“, pretože celým éterom sa niesla pokora, úcta, uznanie a všadeprítomná  dobrá nálada. Babie leto v meste tak osviežili nádherné tóny plné lásky a úcty.

     

    Napísali žiaci 9.A triedy

     

  • Keď mi prišla karta narukovať

     

    Keď mi prišla karta narukovať,
    dal som si muziku došikovať,
    [:páni muzikanti, zahrajte mi čardáš,
    prvého októbra rukovať mám.:]

    A oni mi pekne začali hrať,
    mne začali z očí slzy padať,
    [:za mnou nezaplače otec ani matka,
    ale budú plakať tri dievčatka.:]

    Jedna bude plakať, mal som ju rád,
    druhá bude plakať, bol som jej brat
    [:a tá tretia plače, šej-haj, lebo musí,
    lebo tá odo mňa prsteň nosí.:]

    Prsteň, prsteň, prsteň, s modrým očkom,
    čo mi dala milá pod oblôčkom,
    [:pod oblôčkom dala, horko zaplakala,
    bodaj by ťa nikdy nespoznala.:]

     

    Tak znela pieseň – brancov, regrútov. Ich spev sa najviac rozliehal v predvečer 1. októbra. Každý rok v tomto čase nastupovalo na 24 - mesačnú základnú vojenskú službu tisíce chlapcov. Lúčenie s civilom bolo smutno-veselé. Zatiaľ čo mamičky a frajerky plakali, regrúti sa lúčili s civilom tak, akoby to bolo naveky.

     

    Neskôr sa rukovalo štyrikrát v roku, potom dokonca šesťkrát. Už v samostatnom Slovensku bolo počuť spev lúčiacich sa regrútov čoraz častejšie, hoci dĺžka základnej služby sa stále skracovala. Napokon iba na šesť mesiacov. Koncom roku 2005 však vojenčine odzvonil umieračik. Ostali na ňu spomienky. Chvíľami nostalgické.

    Aj my sme si pripomenuli odchod brancov na vojnu -  pásmom piesní a hovoreného slova. Piesne zaspievali chlapci zo 7.A triedy s hudobným doprovodom ich spolužiaka a hovorené slovo  predniesla žiačka 9. A triedy. Pásmo odprezentovali  v triedach 1. stupňa, v špeciálnych triedach a v materskej škôlke. Vystúpenie bolo krásne, „divákom“ sa  páčilo a to nás hreje najviac pri srdiečku. Splnili sme si stanovený cieľ - pripomenúť si udalosť spred niekoľkých rokov, zaspievať si tak odsrdca a potešiť mladších spolužiakov i našich vyučujúcich. 

     

    Napísala Anka Švedová, žiačka 9.A triedy

  • Dick Whittington and His Cat

    Dňa 25.10.2023 sme navštívili anglicko – slovenské divadelné predstavenie v kine Scala v Prešove s názvom Dick Whittington and His Cat.

    Žiaci 3. , 4., a 5. ročníka sledovali príbeh o chudobnej sirote Dickovi, ktorý sa aj vďaka svojej kamarátke mačke stal starostom Londýna.

    Jednoduché používanie anglického jazyka, komediálna forma spolu s veselými anglickými pesničkami, zaistili rozprávke plynulé tempo a ľahké prijatie aj medzi tými detskými divákmi, ktorí sa ešte s angličtinou až tak nekamarátia.

    Všetci žiaci si užili predstavenie a príjemné dopoludnie strávené v upršanom Prešove.

  • Okresné kolo v malom futbale

    Prvou športovou súťažou v tomto školskom roku bolo OK v malom futbale žiakov 5. a 6. ročníka.Na novom multifunkčnom ihrisku Gymnázia v Gelnici si zmeralo sily 8 družstiev nášho okresu. Našim žiakom sa nepodarilo prebojovať medzi 4 najlepšie družstvá.Za reprezentáciu školy ďakujeme žiakom: Vladimír Melega, Jozef Žiga, Samuel Majkuth, Damian Plachetka, Tea Plachetková, Jozef Majkuth, Igor Žiga, Mathias Bandi.

    Mgr. Moskálová

strana: