O škole Kontakt Mapa Učitelia Triedy
Navigácia

Krízový intervenčný plán školy

Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed venenatis mollis lac us a egestas. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed venenatis mollis lac us a egestas.

  • Babie leto so spevom  a Zlaté ruky

     

    "Zahučali hory, zahučali lesy, kdeže sa podeli moje mladé časy? Tak znejú slová krásnej piesne, ktorú si zaspieva nejeden senior.

    A my – žiaci 9. A triedy - sme boli radi, že sme sa mohli zúčastniť „ Babieho leta“, ktoré pripravili seniori seniorom.

    Miestna organizácia JDS pripravila v spolupráci s okresnou organizáciou JDS už 7. ročník okresnej prehliadky speváckych súborov seniorov s názvom BABIE LETO so spevom,  na ktorom sa zúčastnilo celkom šesť speváckych zoskupení. Medzi nimi nechýbala ani spevácka skupina ROSA pri MO JDS Spišské Vlachy, ktorá  mesto reprezentovala interpretáciou dychberúcich piesní.

    Seniori v rámci podujatia pripravili aj výstavu ručných prác žien zo Spišských Vlách - ZLATÉ RUKY.

    Podujatie bolo nádherné. Vypočuli sme si prekrásne staré piesne zo Spiša v prevedení talentovaných seniorov. Atmosféra bola výborná, každá skupina podporila potleskom výkony účinkujúcich. Skonštatovali sme, že sa máme ešte veľa učiť od“ tých skôrnarodených“, pretože celým éterom sa niesla pokora, úcta, uznanie a všadeprítomná  dobrá nálada. Babie leto v meste tak osviežili nádherné tóny plné lásky a úcty.

     

    Napísali žiaci 9.A triedy

     

  • Keď mi prišla karta narukovať

     

    Keď mi prišla karta narukovať,
    dal som si muziku došikovať,
    [:páni muzikanti, zahrajte mi čardáš,
    prvého októbra rukovať mám.:]

    A oni mi pekne začali hrať,
    mne začali z očí slzy padať,
    [:za mnou nezaplače otec ani matka,
    ale budú plakať tri dievčatka.:]

    Jedna bude plakať, mal som ju rád,
    druhá bude plakať, bol som jej brat
    [:a tá tretia plače, šej-haj, lebo musí,
    lebo tá odo mňa prsteň nosí.:]

    Prsteň, prsteň, prsteň, s modrým očkom,
    čo mi dala milá pod oblôčkom,
    [:pod oblôčkom dala, horko zaplakala,
    bodaj by ťa nikdy nespoznala.:]

     

    Tak znela pieseň – brancov, regrútov. Ich spev sa najviac rozliehal v predvečer 1. októbra. Každý rok v tomto čase nastupovalo na 24 - mesačnú základnú vojenskú službu tisíce chlapcov. Lúčenie s civilom bolo smutno-veselé. Zatiaľ čo mamičky a frajerky plakali, regrúti sa lúčili s civilom tak, akoby to bolo naveky.

     

    Neskôr sa rukovalo štyrikrát v roku, potom dokonca šesťkrát. Už v samostatnom Slovensku bolo počuť spev lúčiacich sa regrútov čoraz častejšie, hoci dĺžka základnej služby sa stále skracovala. Napokon iba na šesť mesiacov. Koncom roku 2005 však vojenčine odzvonil umieračik. Ostali na ňu spomienky. Chvíľami nostalgické.

    Aj my sme si pripomenuli odchod brancov na vojnu -  pásmom piesní a hovoreného slova. Piesne zaspievali chlapci zo 7.A triedy s hudobným doprovodom ich spolužiaka a hovorené slovo  predniesla žiačka 9. A triedy. Pásmo odprezentovali  v triedach 1. stupňa, v špeciálnych triedach a v materskej škôlke. Vystúpenie bolo krásne, „divákom“ sa  páčilo a to nás hreje najviac pri srdiečku. Splnili sme si stanovený cieľ - pripomenúť si udalosť spred niekoľkých rokov, zaspievať si tak odsrdca a potešiť mladších spolužiakov i našich vyučujúcich. 

     

    Napísala Anka Švedová, žiačka 9.A triedy

  • Dick Whittington and His Cat

    Dňa 25.10.2023 sme navštívili anglicko – slovenské divadelné predstavenie v kine Scala v Prešove s názvom Dick Whittington and His Cat.

    Žiaci 3. , 4., a 5. ročníka sledovali príbeh o chudobnej sirote Dickovi, ktorý sa aj vďaka svojej kamarátke mačke stal starostom Londýna.

    Jednoduché používanie anglického jazyka, komediálna forma spolu s veselými anglickými pesničkami, zaistili rozprávke plynulé tempo a ľahké prijatie aj medzi tými detskými divákmi, ktorí sa ešte s angličtinou až tak nekamarátia.

    Všetci žiaci si užili predstavenie a príjemné dopoludnie strávené v upršanom Prešove.

  • Okresné kolo v stolnom tenise

    V telocvični ZŠ s MŠ Smolník sa 25.10. konalo OK v stolnom tenise žiakov a žiačok nášho okresu. Súťaže sa zúčastnilo 8 chlapčenských a 7 dievčenských družstiev. Naše dievčatá si vybojovali pekné 4. miesto.Našu školu reprezentovali: Lenka Löfflerová, Patrícia Macorligová, Anna Švedová, Bibiana Theiszová, Šimon Löffler a Samuel Dudek.Mgr. Moskálová

  • Okresné kolo v malom futbale

    Prvou športovou súťažou v tomto školskom roku bolo OK v malom futbale žiakov 5. a 6. ročníka.Na novom multifunkčnom ihrisku Gymnázia v Gelnici si zmeralo sily 8 družstiev nášho okresu. Našim žiakom sa nepodarilo prebojovať medzi 4 najlepšie družstvá.Za reprezentáciu školy ďakujeme žiakom: Vladimír Melega, Jozef Žiga, Samuel Majkuth, Damian Plachetka, Tea Plachetková, Jozef Majkuth, Igor Žiga, Mathias Bandi.

    Mgr. Moskálová

  • Zdravá výživa

    "Vaša strava nech je Vaším liekom“ zdôrazňoval svojim žiakom už kedysi dávno Hippokrates. Odvtedy prešlo už vyše 2500 rokov a Hippokratov citát je stále aktuálny.

    Zdravá výživa je pre život človeka veľmi dôležitá. Preto si žiaci prvého stupňa našej školy v stredu popoludní pripomenuli Svetový deň výživy (16.10). Porozprávali sa  zdravom aj nezdravom stravovaní. Vytvorili krásne misy z ovocia a orechov. Vypracovali úlohy v pracovných listoch, vymaľovali obrázky. Najviac sa však páčilo jednotlivé druhy ovocia a zeleniny ochutnávať.

    Prečo sa však takto stravovať len jeden deň? Budeme veľmi radi, ak budú žiaci bežne konzumovať viac čerstvého ovocia a zeleniny. 🍎🥕🍌🫑🍇🍏🍅

  • Exkurzia do Múzea SNP v Banskej Bystrici

    Dňa 26.9.2023 sme navštívili Múzeum SNP v Banskej Bystrici.

    Symbolických 44 schodov nás zaviedlo na prvé poschodie k exponátom zbraní, uniforiem a ďalších predmetov používaných v druhej svetovej vojne. Vyskúšali sme si váhu skutočnej vojenskej prilby a vojenského oblečenia. Bol nám premietnutý krátky film o živote a smrti dvoch bratov, ktorý nás poučil o hrôzach páchaných na obyvateľstve počas vojny. V interaktívnom bunkri sme sa ocitli medzi bojujúcimi partizánmi. V areáli Múzea SNP sme si pozreli exteriérovú expozíciu tankov a inej bojovej techniky. Páčilo sa nám aj námestie mesta Banská Bystrica s fontánou uprostred. 

    Výlet sa nám vydaril. Domov sme si odniesli veľa zážitkov.

    Mgrr. Natália Lenďáková

  • Didaktické hry

    Za krásneho slnečného dňa sa 8. septembra 2023 uskutočnili didaktické hry, počas ktorých si žiaci 1. stupňa a špeciálnych tried rozvíjali a upevňovali poznatky z ochrany človeka a zdravia, pobytu a pohybu v prírode, zdravotnej prípravy, riešenia mimoriadnych udalostí a výchovy k bezpečnému správaniu formou rôznych edukačných aktivít so svojimi pedagógmi.
    Zapísala: Mgr. Mária Horváthová, ZRŠ

  • Účelové cvičenie

    V dňoch 7. – 8. septembra 2023 sa konala teoretická a praktická časť účelového cvičenia
    žiakov 5. – 9. ročníka.
    Účelové cvičenia prebiehali podľa vopred vypracovaného plánu na miestnom futbalovom
    ihrisku v Mníšku nad Hnilcom. Cieľom ÚC bolo prehĺbiť a upevniť vedomosti nadobudnuté
    zo zdravotnej prípravy, pohybu a pobytu v prírode a jej ochrany, bezpečného správania a
    riešenia mimoriadnych situácii.
    Za krásneho počasia žiaci s nadšením a ochotou pristúpili k plneniu úloh, čím naplnili cieľ
    účelového cvičenia.
    Zapísala: Mgr. Mária Horváthová, ZRŠ

  • Začíname nový školský rok

    Dňa 4. septembra 2023 pani zástupkyňa riaditeľky školy Mgr. Horváthová a výchovná poradkyňa Mgr. Wencelová slávnostne otvorili nový školský rok 2023/2024. Zaželali všetkým veľa tvorivých síl, pracovného elánu a radosti z úspechov a pokrokov, ktoré sa podarí dosiahnuť. 

  • Nový školský rok 2023/2024

    Slávnostné otvorenie šk. roka 2023/2024 sa uskutoční dňa 4.9.2023 (pondelok) o 9:00 hodine na školskom dvore.

  • Záver školského roka 2022/2023

    Školský rok 2022/2023 sme ukončili slávnostne nástupom na školskom dvore. Riaditeľka ZŠ ocenila knihou žiakov, ktorí reprezentovali našu školu a obec na rôznych súťažiach, olympiádach a iných podujatiach. Záverom vystúpila pani riaditeľka Ing. Bronislava Ďurdíková s príhovorom, v ktorom poďakovala za vykonanú prácu pedagogickým i nepedagogickým pracovníkom, žiakom popriala pekné prázdniny a deviatakom veľa šťastia na ďalšej ceste životom.

  • Dopravný kurz

    V každodennom živote sa žiaci stávajú účastníkmi cestnej premávky ako chodci, cyklisti, cestujúci v prostriedkoch hromadnej alebo osobnej dopravy . Dopravná výchova je povinnou súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov základných škôl. Úlohou dopravnej výchovy v školách je postupne pripraviť deti na samostatný pohyb v cestnej premávke.

    V našej škole sme realizovali dopravný kurz dňa 27.06.2023 na školskej chodbe a zadnom školskom dvore. Najprv si žiaci zopakovali dopravné značky a pravidlá cestnej premávky. Rozdelili sa do farebných skupín. Pod vedením pani učiteliek a asistentiek prechádzali pripravenou križovatkou cez cestu a po správnej strane vozovky ako chodci tak, aby sa dostali k jednému zo štyroch stanovíšť. Na stanovištiach získavali body za úspešné splnenie úlohy. Po krátkej prestávke sa žiaci presunuli na zadný školský dvor. Svoje zručnosti jazdy v cestnej premávke predviedli na bicykloch a kolobežkách.

    Záver dopravného kurzu patril radosti z vyhlásenia výsledkov a ocenenia najúspešnejších skupín a jednotlivcov.

  • Rozlúčka s deviatakmi
  • Účelové cvičenie
  • Mimoškolký workshop Príbeh vody

    Cieľ aktivity :
    Uvedomiť si, aká zložitá je cesta pitnej vody až po naše vodovodné kohútiky.
    Pochopiť význam vody pre všetko živé – rastliny, živočíchy, pre nás ľudí. Poukázať
    na potrebu ochrany a šetrenia vody.

    Priebeh aktivity:
    V úvode aktivity, po krátkom predstavení, sme si so žiakmi zhrnuli vedomosti, ktoré
    už o vode majú, ktoré sa dozvedeli v škole, a ktoré majú z vlastných skúsenosti zo
    života, keďže máme to šťastie, že sa s pitnou vodou stretávame každodenne.
    Diskutovali sme o potrebe pitnej vody, o jej zásobách na Slovensku a v našom
    regióne. Ako je to s pitnou v rómskych osadách v našich obciach. Diskutovali sme aj
    o tom, ako je to s pitnou vodou vo svete, hlavne v afrických krajinách, ktorým pitná
    voda dlhodobo chýba aj kvôli extrémnemu suchu, ktoré sužuje krajiny počas celého
    roka.
    Prepojili sme vedomosti z geografie a matematiky a spoločne sme zisťovali koľko
    percent pitnej vody sa nachádza na našej ,,modrej“ planéte.
    V prvej aktivite nášho stretnutia sa mali žiaci pokúsiť rozdelenie zásob pitnej vody
    stvárniť prostredníctvom plastelínovej guličky symbolizujúcej planétu Zem. Žiaci si
    tak mohli lepšie uvedomiť, aká je voda vzácna.
    Cieľom druhej aktivity nášho stretnutia bolo vyskúšať si, aké je ťažké vyčistiť vodu
    (nielen časovo) a poukázať na dôležitosť predchádzania znečistenia vody.
    Do sklenených nádob sme naliali vodu, nasypali kúsky papiera, kamienky, piesok,
    trávu, konáriky. Úlohou žiakov bolo vodu vyčistiť. K dispozícii mali lyžičku, sitko,
    filtračný papier a gázu.
    Na tejto aktivite sa mohli žiaci presvedčiť, že cesta k čistej vode nie je až taká
    jednoduchá. Priblížili sme si cestu pitnej vody až po naše vodovodné kohútiky. Pitná
    voda musí spĺňať prísne kritéria kvality a čistoty. A to, či je pitná voda v našich
    obciach a v našich obecných studničkách čistá a kvalitná sme si vyskúšali na našom
    ďalšom stretnutí. V závere stretnutia si žiaci ešte mohli vyskúšať čistenie vody
    aktívnym uhlím.
    Druhé stretnutie v rámci mimoškolského workshopu Príbeh vody bolo zamerané na
    praktické aktivity, prácu s kufríkmi Ekolab, pomocou ktorých si žiaci vyskúšali urobiť
    rozbor vody.
    V úvode stretnutia sme si v triede povedali ako pracovať s kufríkmi Ekolab. Žiakov
    som oboznámila s bezpečnostnými pokynmi. Ukázali sme si ako pracovať
    s činidlami.

    Povedali sme si, čo všetko budeme skúmať na vzorkách vody – obsah fosfátov,
    dusitanov, dusičnanov, amoniaku. Merali sme tvrdosť vody a pH vody. Žiakom som
    vysvetlila odkiaľ sa tieto látky môžu dostať do odpadových vôd a do pitnej vody, čo
    spôsobujú, ako sa do vody dostanú, aké riziko predstavujú pre živočíchy a nás ľudí.
    Potom sme sa presunuli do terénu, kde žiaci pracovali v skupinkách. So žiakmi
    v Mníšku nad Hnilcom sme išli k našej lesnej studničke, ktorá je v areáli našej školy,
    a ktorú sme obnovili aj vďaka zapojeniu školy do tohto projektu. Žiaci si odobrali
    vzorku vody zo studničky a urobili jej rozbor.

  • Medzinárodný deň detí

    Na svete je veľa detí

    a na všetky slnko svieti,

    a každé si v srdci želá,

    aby slnka bolo veľa.

  • Last wish

    Žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka sa dňa 31. 05. 2023 zúčastnili na predstavení divadla s názvom Last wish (Posledné želanie) v Starej radnici v Košiciach. Táto anglicko – slovensko – česká divadelná inscenácia bola inšpirovaná rozprávkou Jána Wericha – Kráľ mal troch synov. Za pánom Kingom prichádzajú do nemocnice jeho tri deti, ktoré požiada, aby našli jeho staré sandále. S jeho želaním sa každý z nich vysporiada na základe vlastných priorít. Posolstvom hry bolo, aby  si každý  uvedomil, čo je v živote dôležité. 

     

  • Čítajme si

    V týždni od pondelka 22.05.2023 do piatka 26.05.2023 sa opätovne, už po štrnástykrát, uskutočnilo pod záštitou Linky detskej istoty a v spolupráci s knižnicami a školami po celom Slovensku podujatie ´´Čítajme si...´´. Cieľom a hlavnou myšlienkou tohto celoslovenského detského čitateľského maratónu je každoročne podporiť a zvýšiť záujem detí o čítanie kníh a zapojiť do maratónu čo najväčší počet detí. Naša škola nebola ani tento rok samozrejme výnimkou. Žiaci prvého, ako aj druhého stupňa sa s radosťou a knihami v rukách zapojili do tejto krásnej akcie. Triedy si jednotlivo so svojou pani učiteľkou vybrali nejakú zaujímavú knihu. Po prečítaní knihy vytvorili rôzne plagáty, výkresy a iné výtvarné diela. Každé dieťa, ktoré sa zúčastnilo podujatia získalo okrem čitateľského zážitku i knižnú informačnú záložku od Linky detskej istoty.

  • Kúzelná fyzika

    Projekt "Jednota v rozmanitosti" zahŕňa rôzne aktivity. Jednou z nich je aj aktivita Zvýšenie vyhliadok na zamestnanie. V rámci nej sme 15.5.2023 na našej ZŠ realizovali podujatie Kúzelná fyzika. Išlo o zaujímavú prezentáciu jednoduchých fyzikálnych javov, o ktorých sa žiaci učia alebo sa s nimi stretli pri bežných, každodenných činnostiach. Teraz si žiaci mohli svoje vedomosti aj praktický overiť, resp. vyskúšať. Všetko im to umožnil pán Michal, ktorý Kúzelnú fyziku prezentoval. Zábavnou formou nám ukázal javy, ktoré sa na prvý pohľad môžu zdať zložité. Všetkým sa vystúpenie veľmi páčilo a myslím si, že si žiaci aj veľa zapamätali. Nie zbytočne sa vraví, že dobré je počuť, ešte lepšie je vidieť, no najlepšie je mať možnosť si veci aj praktický vyskúšať.

strana: